Tutkimus 2022: Leirintämatkailun taloudellinen merkitys vieraspaikkakunnalla on kasvanut

Tutkimus 2022: Leirintämatkailun taloudellinen merkitys vieraspaikkakunnalla on kasvanut

Leirintämatkailijoiden tuoma liikevaihto vieraspaikkakunnalla on kasvanut kuusi prosenttia vuodesta 2019. Tämä käy ilmi
Suomen Leirintäalueyhdistys ry:n ja
SF-Caravan ry:n juuri valmistuneesta tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.

Suomen leirintämatkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset 2022 -tutkimuksesta selviää, että leirintäaluematkailun aikaansaama liikevaihto Suomessa on 235 miljoonaa euroa vuonna 2022. Tyypillisen leirintämajoituksen sisältävän matkan kustannus on 700 euroa (mediaani, koko seurue). Päivässä leirintäaluematkailijalta kuluu rahaa noin 107 euroa, josta valtaosa kohdistuu leirintäalueen ulkopuolelle. Suurimpia hyötyjiä rahankäytöstä ovat huoltamot, majoitusala, ruokakaupat sekä kahvilat ja ravintolat.

Leirintämatkailun kokonaistyöllisyysvaikutus on noin 3 000 henkilötyövuotta.

Leirintämatkailu Suomessa 2022

Leirintämatkailijoita motivoivat matkalle eniten vapaus sekä matkakohteiden ja -vaihtoehtojen monipuolisuus. Leirintämatkailua lisäävät kotimaan kiinnostus ja myönteiset, kivat kokemukset.

Kaikki leirintäalueyöpymiset vuoden 2022 tammi-heinäkuussa vähenivät kymmenen prosenttia edellisvuodesta. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät vastaavana aikana merkittävästi, kasvua oli jopa 239 % edellisvuoteen nähden. Suomen leirintäalueyöpymiset ovat vähentyneet yhteensä 5,3 % vuodesta 2019.

Tutkimuksen kohderyhmänä olivat Suomen Leirintäalueyhdistykseen kuuluvien leirintäalueiden asiakkaat ja SF-Caravan ry:n uutiskirjeen tilanneet henkilöt. Tutkimuksen vastasi kaikkiaan noin
3 500 henkilöä. Kyseessä on järjestyksessään alan viides seurantatutkimus ja se toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013.

Tutkimus on ladattavissa tästä: Suomen-leirintamatkailun-tulo-ja-tyollisyysvaikutukset-2022.pdf

Leirintämatkailu Suomessa 2022 löytyy tästä: Leirintamatkailututkimus-2022-infograaffi.pdf

Leirintämatkailun liikevaihto kasvanut 6 % vuodesta 2019 -tiedote: Tiedote-leirintamatkailu-Suomessa-2022.pdf